Dom weselny Legionowo: Jak wybrać menu weselne

Organizacja wesela niesie ze sobą wiele decyzji, które będą musieli podjąć państwo młodzi. Jedną z nich jest wybór menu. Dobór potraw zajmuje zwykle wiele czasu i trzeba brać pod uwagę dużo czynników. Jednak mając parę wskazówek pod ręką, można ułatwić i przyspieszyć podjęcie decyzji odnośnie dań.
W weselu uczestniczy wiele osób, zatem ciężko tak zaplanować menu weselne, aby pasowało każdemu. Jednak biorąc pod uwagę kilka prostych zasad, można tak dobrać potrawy, przystawki i napoje, aby każdy z gości był zadowolony.

Po pierwsze, trzeba wziąć pod uwagę porę roku, w jakiej odbywa się wesele. Oczywistym jest, że w okresie letnim potrawy będą inne niż zimą. W lecie, gdy mamy do czynienia z upałem i słońcem, dobrze podawać dania zimne i lekkie. Nawet, gdy nie jest bardzo gorąco, trzeba brać pod uwagę, że na sali weselnej może być duszno, a goście chętnie ochłodzą się zimnym napojem czy deserem. Natomiast zimowe menu powinno składać się z ciepłych i bardziej kalorycznych potraw, aby rozgrzać gości. Można zatem zaserwować gorące zupy i dania mięsne, które dostarczą energii. Na deser można podać czekoladę i ciasta, które będą doskonałym uzupełnieniem. Z drugiej strony, latem można serwować chłodniki, z mięs najlepiej rybę lub drób, a na deser lody lub tort lodowy.

Drugą ważną rzeczą jest czas trwania przyjęcia. Jeśli zapraszamy gości tylko na obiad, sprawa jest łatwiejsza. Menu składa się zazwyczaj z dwóch dań głównych oraz deseru. Jeśli para młoda chce wesele całonocne, należy zadbać o podanie kilku dań ciepłych, aby nikt nie zgłodniał. Dobrze poinformować gości o tym, ile planuje się serwowanych potraw, aby goście nie przejedli się już na samym początku, gdyż nie spróbują reszty dań, ale również aby nie oszczędzali, gdyż nad ranem będą głodni.
Warto również zadbać o jakość dań i obsługę. Nawet najpyszniejsza potrawa nie będzie w pełni efektowna, jeśli będzie źle podana, dlatego para młoda powinna wcześniej zapoznać się z menu i skosztować potraw. Dobrze zwrócić też uwagę na jakość obsługi, czy kelnerzy sprawnie podają potrawy, czy trzeba czekać, jak odnoszą się do gości itp..

Miejscem z bogatym wyborem menu weselnego jest dom weselny Legionowo. Pozwala na dobór dań do odpowiedniej pory roku, jak i serwowania potraw kuchni polskiej oraz zagranicznej. Coraz popularniejszym staje się moda na serwowanie dań kuchni europejskiej. Jednak przede wszystkim trzeba brać pod uwagę gusta gości. Nie wszyscy przepadają za kuchnią zagraniczną, dlatego dobrze zaopatrzyć menu w różnego rodzaju potrawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *