Grzyby lecznicze Reishi

reishi

Grzyby witalne Reishi nazywane są również lakownicą lśniącą. Ich smak jest słodki, ewentualnie lekko gorzkawy. Korzystnie wpływają na serce, wątrobę oraz płuca. Poza tym łagodzą duszności, wzmacniają nerki i nadnercza, a także rozrzedzają flegmę zwalczając tym samym uporczywy kaszel. Dodatkowo wzmacniają włosy i zapobiegają im nadmiernemu wypadaniu. Grzyby Reishi wykorzystuje się także w walce z nowotworami.

Grzyby Reishi od wieków są jednym z najpopularniejszych leków chińskiej medycyny ludowej. W Chinach mówi się o nich „boski grzyb nieśmiertelności”. Jest stosowany przez rosyjskich kosmonautów w celu regeneracji organizmu po wysiłku.

W Japonii nazywane są Reishi, w Chinach Ling Zhi. W dawnych czasach ludność wierzyła, że są one talizmanem, które chronią dom przed złymi duchami. Poddane badaniu naukowemu zostały natomiast poddane dopiero w latach 70. XX wieku. W Polsce hodowane są w niewielu miejscach, gdyż proces te jest trudny i czasochłonny. Wymagają bowiem specjalnych warunków glebowych i klimatycznych, które tworzone są w cieplarniach.

Przeprowadzone analizy wykazały, że najcenniejszą częścią grzybów Reishi są ich zarodki. Zawierają one dużą ilość betainy, choliny, kwasu lignocerynowego, kwasu pirofosfadytowego, kwasu stearynowego oraz kwasu palmitanowego. Dodatkowo zawierają również specyficzne wielocukry i trój terpeny, które charakteryzują się właściwościami immunostymulującymi oraz przeciwnowotworowymi. Działanie przeciwrakowe stwierdzone zostało w sposób doświadczalny na mięsaku typu 180.

Lecznicze grzyby Reishi to także bogate źródło aminokwasów, białek, soli nieorganicznych, związków sterydowych, lipidów, trój terpenów, olejków lotnych, glukozydu oraz witamin, zwłaszcza B2. Zawierają także kwas askrorbinowy i związki nieorganiczne (jony cynku, wapnia, manganu, żelaza, miedzi i germanu).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *