Olej kokosowy: właściwości zdrowotne

olej kokosowy

Olej kokosowy jest substancją coraz szerzej stosowaną w kosmetyce, ale także w kulinariach. Z oleju kokosowego można stworzyć na przykład olejek to twarzy i ciała, a także doskonałej jakości masło. Jest to produkt idealny do spożywania na co dzień. Zawiera w sobie unikalne kwasy tłuszczowe, dzięki którym możliwe jest lepsze funkcjonowanie mózgu i lepsze przeprowadzanie czynności poznawczych.

Poza tym jedzenie olejku kokosowego zawartego w różnych pokarmach wpływa pozytywnie na działanie wielu narządów wchodzących w skład układu pokarmowego. Dzięki olejkowi kokosowemu szybciej chudniemy, szybciej odradzają się komórki naszej skóry, a także szybciej wracamy do zdrowia po chorobach. W przeszłości oleje kokosowe były demonizowane, bo zawierają one wprawdzie dużo kwasów nasyconych tłuszczowych, których ludzie generalnie powinni się wystrzegać.

Osoby, które mają szczęście mieszkać na tej szerokości geograficznej, w której naturalnie zjada się wiele kokosów, należą do najzdrowszych ludzi na świecie. Olej kokosowy to substancja, z której wyrabiana jest mąka kokosowa. Jest to doskonały środek, z którego wyrabia się ciasta i inne produkty na bazie mąki. Wszystko dzięki temu, że olej kokosowy nie odkłada się w postaci zbędnych tłuszczów – wszystko jest przez nas trawione i wykorzystywane do produkcji tłuszczów oraz węglowodanów.

W innych częściach świata kokosy jedzą tylko osoby, które interesują się właściwościami zdrowotnymi tego owocu. Trudno jest bowiem trafić na pełen kokos w sklepach europejskich. Częściej dostępne są na przykład mleczka kokosowe, które są dokładnie zapuszkowane i mają długi okres przydatności. Wspomniana już mąką również ma długi okres przydatności. Można z niej wytwarzać praktycznie wszystko to, co wytwarzamy z tradycyjnej mąki pszennej. Najlepiej wychodzą oczywiście słodycze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *