Ziarno szczęścia

ziarno kakaowca

Kakao znane jest już ponad 2000 lat. W kulturze Azteków i Majów, odgrywało niezwykle ważną rolę i miało wyjątkowe znaczenie, bowiem, miało wyższą wartość niż złoto, a swego czasu było używane również jako środek płatniczy. W dzisiejszych czasach doskonale znamy ziarno kakaowca i w pełni zdajemy sobie sprawę z jego zdrowotnych i odżywczych właściwości.

Kakao organiczne jest bogatym źródłem antyoksydantów, które skutecznie eliminują z naszego organizmu nadmiar substancji wpływających na przyspieszenie procesu starzenia i wywołujących liczne choroby. Spożywając surowe kakao, dostarczymy do naszego organizmu wiele składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, jak magnez, mangan, cynk, selen, miedź, żelazo czy kwasy Omega-6.

O zdrowotnych właściwościach jaki ma kakao organiczne wie niemal każdy, nie zawsze jednak pamiętamy, że ziarno kakaowca to nie tylko zdrowie dla organizmu, lecz również prawidłowe funkcjonowanie układu psychicznego.

Spożywanie kakao organicznego w znacznym stopniu przyczynia się do zwiększania poziomu serotoniny, która popularnie określana jest jako „hormon szczęścia”. Jest swego rodzaju hormonem, który funkcjonuje jako antydepresant. Odpowiedni jej poziom w mózgu, zapobiega zachowaniom agresywnym, reguluje prawidłowość potrzeb seksualnych i blokuje występowanie stanów depresyjnych.

Kakao jest rośliną wyjątkową. Jako jedyna zawiera związek zwany anandamidem, który jest naturalnie wytwarzany przez organizm, a którego uwalnianie w znaczny sposób poprawia samopoczucie i wywołuje uczucie radości. Żaden inny produkt nie zawiera tego rodzaju endorfiny. Spożywając kakao możemy zatem zapewnić sobie lepsze samopoczucie.

Kakao organiczne to nie tylko bogate źródło wielu składników mineralnych korzystnie wpływających na nasze zdrowie, lecz również skuteczny sposób na wyzbywanie się smutku i poprawę samopoczucia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *